• Kirsten Tigelaar

Hoe kun je effectief poetsen met een elektrische tandenborstel van Oral-B?

Bijgewerkt: 8 apr 2020

In mijn vorige blog heb ik jullie verteld dat de effectiviteit van de elektrische tandenborstel vooral afhangt van de poetstechniek van de gebruiker. Vandaag vertel ik jullie hoe deze techniek werkt en geef ik tips over hoe je dit het makkelijkst uit kunt voeren.

De oplettende lezer weet nog dat Oral-B en andere merken met een ronde borstelkop gebruik maken van de oscillerend-roterende technologie die anders is dan de sonische technologie. Dit verschil vraagt daarom ook om verschillende poetstechnieken. Belangrijk om te weten is de definitie van de oscillerend-roterende technologie: een heen en weer gaande beweging rondom een middelpunt. De 3D beweging waarmee sommige duurdere borstels zijn uitgerust maakt naast de heen en weergaande beweging ook een pulserende beweging. Beide bewegingen zijn op de afbeelding 1 te zien.


Velen van ons zijn opgegroeid met een handtandenborstel en hebben ooit geleerd dat je de borstel zelf heen en weer moet bewegen om je tanden en kiezen schoon te krijgen. Dit is helemaal juist voor een handtandenborstel maar voor een elektrische tandenborstel geldt exact het tegenovergestelde. De oscillerend-roterende technologie zorgt ervoor dat de tandplaque verwijderd wordt. Een poetsbeweging maken met de elektrische borstel werkt dit effect juist tegen. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om deze gewoonte uit je systeem te krijgen, maar probeer tijdens het poetsen hier écht op te letten. Dit is in mijn ogen namelijk de grootste fout die je kunt maken bij het elektrisch poetsen.


Nadat je de elektrische tandenborstel goed stil weet te houden, is het belangrijk om je gebit op te delen in de bovenkaak en de onderkaak en een vaste volgorde aan te houden voor de vlakken. Een goed geheugensteuntje hiervoor is ABBB: achterkant, binnenkant, buitenkant en bovenop. Het maakt niet uit of je in de bovenkaak of onderkaak begint, maar zorg ervoor dat je de borstel eerst via de binnenkant van je kiezen aan de achterkant plaatst omdat deze plek vaak vergeten wordt. Via de achterkant van de kies ga je van links naar rechts alle tanden en kiezen aan de binnenkant bij langs tot de achterkant van de kies rechts. Vervolgens doe je hetzelfde aan de buitenkant en als laatst poets je bovenop de kauwvlakken van de tanden en kiezen. Afbeelding 2 en 3 geven dit weer. De reden waarom je moet beginnen aan de binnenkant is omdat dit de moeilijkste plek is om te poetsen en je in het begin meer gefocust bent dan aan het eind. Dit klinkt misschien gek want je denkt het is toch maar 2 minuten, maar geloof mij het is echt waar. De eerste keer dat ik dit hoorde geloofde ik het ook niet, totdat ik er bewust bij na ging denken en ik merkte dat ik aan het eind van mijn poetsbeurten het iets meer afraffel. We zijn ook allemaal maar mensen hè 😉.


Een ander belangrijk punt bij het poetsen: de plaatsing van de elektrische borstel. Je moet er voor zorgen dat de borstel altijd loodrecht (in een hoek van 90 graden) op de tanden en kiezen staat en tegen de tandvleesrand aan, zie afbeelding 4 hieronder. Deze rand is erg belangrijk aangezien er een ruimte bestaat tussen de tand en het tandvlees. Wanneer er bacteriën (die in tandplaque zitten) in deze ruimte komen en hier een tijdje blijven zitten, kunnen zij tandvleesontstekingen veroorzaken en dat is juist één van de dingen die we proberen te voorkomen met poetsen.

Wanneer je deze techniek toepast zul je erachter komen dat de plaatsing aan de binnenkant van de onder- en boventanden lastig gaat als je de borstel horizontaal houdt. Zorg er daarom voor dat je de elektrische borstel op deze plekken verticaal houdt zodat je er beter bij kunt. Op afbeelding 5 is dit weergegeven en vergelijk vooral het verschil met de positie op afbeelding 4. Dan als laatst is het belangrijk om de elektrische borstel tijdens de plaatsing mee te draaien met de bolling van de tanden en kiezen. Zo zorg je er voor dat niet alleen het vlakke deel van de tanden en kiezen gepoetst wordt, maar ook deels er tussenin. Doe dit tand voor tand en kies voor kies.

De video hiernaast geeft deze beweging duidelijk weer.


Nu je weet hoe je effectief kunt poetsen met een elektrische tandenborstel op basis van een oscillerend-roterende technologie, heb ik nog een paar tips.

Tip 1: zorg ervoor dat je 2 keer per dag poetst en minimaal 2 minuten per keer.

Tip 2: kijk mee in de spiegel zodat je goed ziet hoe je de borstel plaatst.

Tip 3: ga niet je huis opruimen of andere dingen doen tijdens het tandenpoetsen. Volg tip 2 op en focus je op je techniek.

Tip 4: weet je niet zeker of het goed gaat? Vraag dan je tandarts of mondhygiënist om feedback of extra tips.

71 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Brushbit. Met trots gemaakt met Wix.com