• Kirsten Tigelaar

Moet je nou 1x of 2x per jaar naar de tandarts (of mondhygiënist) voor controle?

Van mensen om mij heen krijg ik vaak de vraag hoe vaak je nou daadwerkelijk naar de tandarts of mondhygiënist (ja je leest het goed: mondhygiënist) voor controle moet. Is dat nou 1x per jaar, 2x per jaar of nog veel vaker? En naar de mondhygiënist voor controle? Die verwijdert toch alleen tandsteen en geeft van die opdringerige instructies? Het antwoord daarop is nee! De mondhygiënist doet nog veel meer dan alleen tandsteen verwijderen en instructies geven en is (met een vierjarige opleiding) ook opgeleid en bevoegd om controles uit te voeren. In veel praktijken gebeurt dit echter nog steeds enkel en alleen door de tandarts dus je zult het niet vaak tegenkomen, maar het is zeker mogelijk.

Ondanks dat de tandartspraktijk een plek is waar veel mensen liever niet heen gaan, zul je toch écht moeten om te weten of je gebit nog sterk en gezond is. De mensen die braaf iedere keer naar de controle gaan, hopen vaak dat ze geen nieuwe gaatjes hebben gekregen. Dit is één van de dingen die de tandarts of mondhygiënist controleert, maar daarnaast wordt er ook naar andere factoren gekeken. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar je gezondheid, gecontroleerd of er nieuwe röntgenfoto’s nodig zijn, wat de gesteldheid is van het tandvlees, gekeken of er afwijkingen te zien zijn op de slijmvliezen of tong, hoe je dichtbijt en hoe schoon je gebit is. Daarnaast kijken ze nog specifiek naar je tanden en of eventuele vullingen of kronen nog goed aansluiten, of alles nog goed vastzit en of er beschadigingen zijn. Soms stellen ze nog extra vragen over bijvoorbeeld je dieet, je manier van poetsen of andere factoren. Niet alle tandartsen en mondhygiënisten zullen het op precies deze manier doen, maar lees je hier nou echt dingen waarvan je denkt daar heb ik nou nog nooit van gehoord, vraag het dan eens gerust aan je tandarts of mondhygiënist. Misschien kijken ze er wel naar, maar vertellen ze het je niet. Vragen stellen moet je juist doen, zij zijn er immers om zorg te verlenen aan jou! Sommige tandartsen verwijderen ook tandsteen als het in minimale hoeveelheid aanwezig is, maar in veel praktijken wordt je daarvoor doorverwezen naar de mondhygiënist. Kom je nou bij de mondhygiënist voor de controle, dan is dit een andere behandeling dan wanneer je er komt voor het verwijderen van tandsteen. Tenzij het natuurlijk samen in één afspraak gedaan wordt.

Terug naar het onderwerp waar het nou eigenlijk om ging: hoe vaak moet je nou heen voor controle? Mijn advies is ga 2x per jaar heen voor controle, maar overleg met je tandarts of mondhygiënist. Het hangt namelijk af van verschillende factoren die ik hierboven beschreven heb. Is alles helemaal goed, poets jij je tanden 2x per dag, gebruik jij iedere dag stokers, ragers of flossdraad, zit er vrijwel geen tandplaque, heb je geen gaatjes en is je tandvlees pico bello in orde? Dan kun jij prima 1x per jaar komen voor controle. Wordt er echter iets gevonden wat in de gaten gehouden moet worden of is het niet perfect in orde dan zul je er toch echt 2x per jaar heen moeten om grotere problemen te voorkomen. Wanneer een probleem namelijk in een vroeg stadium geconstateerd wordt kan er ook snel ingegrepen worden. Is er bijvoorbeeld een beginnend gaatje op een röntgenfoto gevonden waar nu nog niks aan gedaan hoeft te worden, maar eet jij een jaar lang veel suiker en poets je je tanden maar 1x per dag dan kan het zomaar zijn dat er na een jaar een heel groot gat in zit en een wortelkanaalbehandeling onvermijdelijk is. Een heftig voorbeeld, maar daarmee hoop ik het visueel te maken dat in vele gevallen het gewoon beter is om 2x per jaar heen te gaan. Het kost je misschien 10 minuten, maar dan ben je wel weer helemaal gescreend.

Dan mijn laatste advies: maak niet zelf de keuze om minder vaak heen te gaan, maar overleg dit altijd met je eigen tandarts of mondhygiënist. Een goede behandelaar zou een onderbouwd advies kunnen geven over waarom hij of zij je 1x of juist 2x per jaar zou willen zien.

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2020 door Brushbit. Met trots gemaakt met Wix.com