• Kirsten Tigelaar

Wat is de juiste poetstechniek met een elektrische tandenborstel van Philips?

Aangezien ik jullie al verteld heb over de poetstechniek met een elektrische tandenborstel met een ronde opzetborstel, ga ik jullie vandaag meenemen in de poetstechniek van de elektrische borstels met een langwerpige opzetborstel. Het lijkt misschien saaie stof om het over te hebben, maar een goede poetstechniek is van groot belang voor een gezonde mond en indirect een gezond lichaam. Daarom zal ik het luchtig proberen te houden, want ik weet dat niemand zit te wachten om opnieuw een poetsinstructie te ontvangen van een mondhygi├źnist ­čśë.

In het kort een herhaling van de punten die ik besproken heb in mijn blog over de elektrische tandenborstels met een ronde opzetborstel, welke ook van toepassing zijn op het poetsen met een elektrische borstel met een langwerpige opzetborstel:

- Poets volgens de vaste poetsvolgorde ABBB: achterkant, binnenkant, buitenkant en bovenop (Afbeelding 1)

- Hou de borstel aan de binnenkant van de onder- en boventanden verticaal (Afbeelding 2)

- Kijk mee in de spiegel zodat je goed ziet hoe je de borstel plaatst

- Focus op je techniek en ga geen andere dingen doen tijdens het poetsen

- Poets 2 keer per dag en minimaal 2 minuten per keer

Vergeten waarom dit ook alweer zo was? Klik dan hier om het terug te lezen in mijn vorige blog.


De sonische technologie van de elektrische tandenborstel van Philips en andere merken met een langwerpige opzetborstel maken een trillende beweging van links naar rechts waardoor het tandplaque verwijderd wordt. Het maakt geen roterende beweging, waardoor je deze borstel op dezelfde manier langs de tanden en kiezen kunt bewegen als een handtandenborstel. Het is alleen nog steeds niet de bedoeling om een echte poetsbeweging te maken, want dat werkt de elektrische technologie alleen maar tegen.


Zet de elektrische borstel in een hoek van 45 graden op de tanden en kiezen en tegen de tandvleesrand aan. Zie afbeelding 3. De plaatsing tegen de tandvleesrand aan is erg belangrijk zodat de bacteri├źn uit de tandplaque niet in de pocket (de ruimte tussen het tandvlees en de tanden) gaan zitten en ontstekingen gaan veroorzaken. Vervolgens is het belangrijk om de elektrische borstel een aantal te tellen per tand of kies stil te laten staan en langzaamaan tand voor tand van links naar rechts te bewegen.

Een toevoeging aan de meeste elektrische borstels van Philips waar ik persoonlijk erg enthousiast over ben is de easy start functie. Wanneer je de borstel voor het eerst uit de doos haalt, zorgt deze functie ervoor dat de intensiteit van de trillingen 14 dagen lang geleidelijk toeneemt. Op deze manier kun je wennen aan de elektrische tandenborstel en is de overstap vanaf een handtandenborstel iets minder groot. Misschien een goede uitkomst voor jou als je twijfelt of je wel tegen de trillingen kunt van een elektrische tandenborstel.

Nu heb ik beide elektrische poetstechnieken besproken en kun je thuis aan de slag met het oefenen van deze nieuwe techniek. Heb je nog vragen of lukt het je niet? Stel gerust al je vragen of ga langs je tandarts of mondhygi├źnist voor advies.

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

┬ę2020 door Brushbit. Met trots gemaakt met Wix.com