• Kirsten Tigelaar

Welke elektrische tandenborstel is nou écht de beste?

Bijgewerkt: 27 mei 2020

Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je elektrische tandenborstel is kapot en je moet een nieuwe uitzoeken. Je stapt de winkel in of zoekt online, maar verdwaalt al snel in het enorme aanbod ervan. Je vergelijkt een aantal die je wel aanspreken op basis van kleur en prijs, want zegt nou zelf: waarom zou je een elektrische borstel van €200 kopen als er ook één te koop is voor €20?! Na het lezen van deze blog weet jij precies wat het verschil is tussen de elektrische borstels én welke jij moet hebben wanneer je toe bent aan een nieuwe.


Laten we beginnen bij de verschillende merken en vormen van opzetborstels. De twee grootste spelers op de markt (Oral-B en Philips) werken beide volgens verschillende technologieën. Oral-B en andere merken met een ronde opzetborstel werken volgens een oscillerend-roterende technologie. Philips en andere merken met een langwerpige opzetborstel werken daarentegen volgens een sonische technologie. Het antwoord op de vraag welke de beste is verschilt aan welk merk je het vraagt. Ieder merk met bijbehorende technologie heeft onderzoek gedaan met de nieuwste en meest geavanceerde elektrische borstel vs. een ouder model van het andere merk. Je voelt hem al aankomen: beide merken zeggen dus dat hun elektrische borstel de beste is op basis van hun eigen (of gesponsorde) wetenschappelijke onderzoeken. Onafhankelijke onderzoeken laten over het algemeen zien dat de oscillerend-roterende technologie meestal nét een fractie beter is dan de sonische technologie, maar naar mijn persoonlijke mening zijn deze verschillen verwaarloosbaar. De grootste invloed op hoe effectief de elektrische borstel is, ligt aan de poetstechniek van de gebruiker. Beide technologieën vragen om een andere poetstechniek en mijn opinie als zorgprofessional is dat het gebruiksgemak en de beheersing van de poetstechniek belangrijker is dan het minimale verschil in effectiviteit. Veelal geven de merken een niet goed, geld terug garantie, waarin je de elektrische borstel voor een aantal dagen kunt uitproberen. Kijk welke technologie jou bevalt en welke bijbehorende poetstechniek jij het beste onder de knie kunt krijgen.

Naast het verschil in technologie, hebben de merken veel verschillende type elektrische borstels. Bij het ene merk maakt dit net wat meer verschil dan bij het andere merk. Mijn advies bij het kopen van een elektrische borstel van Oral-B, is om in ieder geval een type te kiezen die gelijk aan of hoger is dan het type pro 2000. Het verschil zit hem voornamelijk in de rotaties per minuut die bij de lagere types minder zijn en daardoor minder effectief. Bij de elektrische borstels van Philips zit er geen verschil in aantal trillingen per minuut, deze zijn voor ieder type gelijk.

Nu vraag je je natuurlijk af wat bij een merk als Philips dan wel het verschil is in type elektrische borstels en om die vraag te beantwoorden gaan we even wat beter kijken naar de features die erop zitten. Voor alle merken geldt dat je voor een hoger prijs, meer features krijgt. Zo heb je bijvoorbeeld een druksensor die aangeeft wanneer je te hard poetst, een timer die aangeeft hoe lang je poetst, verschillende standen waarop de elektrische borstel kan poetsen en zijn sommige zelfs uitgerust met bluetooth die bijhoudt hoe jij poetst. Deze laatste feature staat in verbinding met je telefoon waarop je een app kunt downloaden die laat zien hoe jij poetst en waar je aandachtspunten liggen. Een effectieve manier van poetsinstructies geven, maar voor velen een leuke gadget die na een maand niet meer wordt gebruikt. De features die ik onmisbaar vind op een elektrische borstel zijn in ieder geval de druksensor en timer.

Dan als laatst nog een ander soort elektrische borstel die ik graag met jullie wil bespreken: de elektrische borstel op batterijen. KOOP DEZE NOOIT! Vaak is hij een stuk goedkoper dan de oplaadbare types, maar ook een stuk minder effectief. De oorzaak daarvan ligt bij de batterijen. Op het moment dat de batterijen verder leeglopen, geven ze minder stroom af aan de elektrische borstel, worden de rotaties minder en is deze dus minder effectief. Daarnaast zijn oplaadbare batterijen natuurlijk ook een stuk beter voor het milieu.

Wanneer jij dus toe bent aan het kopen van een nieuwe elektrische tandenborstel bedenk dan voor jezelf welke technologie en features jij wilt hebben. Mijn advies: ga uitproberen welke technologie het best voor jou werkt en koop een elektrische borstel waar in ieder geval een timer en druksensor op zit.86 keer bekeken0 reacties

©2020 door Brushbit. Met trots gemaakt met Wix.com